Der er noget galt med hjemmesider

4. oktober 2023

Jeg har den her snigende, vedvarende frustration over kvaliteten af hjemmesider jeg støder på.

Jo, der er en skov af middelmådelige sider som bare er sådan "ok". Men det er ikke dem der er problemet: Det er utroligt almindeligt at sider fungerer så dårligt at de i praksis er ubrugelige.

Jeg er sikker på du kender oplevelsen. Et eller andet sted dernede er der noget tekst du er interesseret i at læse, måske nogle interessant billeder. Men ovenpå er der lag på lag af lort som kommer i vejen.

Cookie popups. Reklamer. Små videoer der dukker op med mikroskopiske luk X’er som man ikke kan ramme med en finger. Indhold der skjules fordi man ikke er logget ind. Chat popups. Dimser der får layoutet til at rykke sig mens man læser. Køb min bog, læs et eller andet andet, tilmeld dig mit nyhedsbrev. Tekniske fejl så siden ikke vises. Hvor mange gang er du ikke bakket ud af sådan en side uden at få hvad du kom efter?

Og det er ikke bare de store tech virksomheder og online medier, der forsøger at presse småører ud af hver et besøg. Det her bombardement af skrald smitter af på andre hjemmesider, som i virkeligheden burde have brugernes interesser nær, og som burde bekymre sig over hvordan de fremstår. Det bliver sådan "man gør".

Nettet som vi kender det har vel efterhånden 30 år på bagen, og de tekniske muligheder der er skabt af bedre browsere og hurtigere forbindelser er fantastiske, og lige nu udvikler de sig med en hastighed vi simpelthen ikke har set før. Vi har kæmpestore muligheder for at lave fantastiske sider og brugeroplevelser.

Men alligevel er niveauet knusende lavt, og det bliver ikke bedre.

Det er ikke bare mig der er sur og sær. Eller jo, det er jeg, men jeg er ikke alene. Det der får mig til at brokke mig nu er to blogindlæg jeg har læst, af to webudviklere som jeg respekterer.

Robin Rendle skriver:

"The baseline for websites is not great. Okay, fine: most websites are pure, unadulterated, straight-up bad. Bad from top to bottom, bad from left to right. There’s no denying it, as much as I might want to."

Chris Coyier følger op:

The closest we have to “fine” on the web is using a high-powered ad blocker, browsing from a good desktop computer, and having a very fast internet connection. Oh, and having zero current disabilities.

Igen: Det er ikke middelmådighed der er problemet. Det er, at så mange side er så elendige at de kun kan drømme om at blive middelmådige.

Der er et eller andet fundamentalt ved den måde hjemmesider bliver udviklet på som bare ikke fungerer. Teknisk, designmæssigt, ledelsesmæssigt. Måske er det incitamenterne der er forkerte, måske kan det bare bedre betale sig at lave forfærdelige brugeroplevelser?

Hvorfor er hjemmesider noget lort?